In balans komen...

Brain Body Balance maakt gebruik van de mogelijkheid van de hersenen om te veranderen en aan te passen aan hun omgeving (neuroplasticiteit). 

Met behulp van eenvoudige oefeningen en zintuiglijke input kunnen specifieke netwerken gestimuleerd worden om te ontwikkelen. Het resultaat is dat de hersenen beter in balans komen waardoor ook de rest van het lichaam beter in balans komt. Leefstijl adviezen, zoals verandering van dieet en/of zintuiglijke stimuli van de omgeving, horen vaak bij de behandeling.

Hoe?

Om gebruik te kunnen maken van de neuroplasticiteit van de hersenen is de juiste frequentie, intensiteit en duur van oefenen belangrijk. Des te beter het programma gevolgd wordt, des te sneller zullen de hersenen veranderen. Motivatie is daarom heel belangrijk, mede omdat de weg naar succes meestal niet recht is. 

Twee opties

  1. Brain Body Balance werkt met ‘Intensive’, ofwel een intensieve week, waarbij 10 trainingssessies gevolgd worden in de loop van een week. Door de hoge frequentie en intensiteit van de trainingen wordt optimaal gebruikgemaakt van de neuroplasticiteit van de hersenen. De intensieve week maakt deel uit van een intensief traject, je kunt hier meer lezen.

  2. Indien het niet mogelijk is om een week uit de agenda te trekken voor een intensieve week, kan ervoor gekozen worden om de trainingen over een langere periode te verdelen. Een nadeel hiervan is dat het iets langer duurt om de gewenste resultaten te bereiken, omdat de hersenen minder intensief gestimuleerd worden om te groeien en ontwikkelen. Daarnaast kan het voor veel mensen in eerste instantie vrij lastig zijn om actieve oefeningen te doen, mede omdat de hersenen niet optimaal ontwikkeld zijn. Je kunt hier meer lezen over de minder intensieve trajecten.

Bij beide opties kan het intakegesprek indien gewenst plaatsvinden via zoom. Voorafgaand aan het intake gesprek dienen een aantal uitgebreide vragenlijsten ingevuld te worden. 

Overige

Als onderdeel van beide trajecten is het vaak aan te raden om een of meerdere apparaten te gebruiken. Ook zonder deze kunnen goede resultaten bereikt worden, maar duurt het traject langer. Een aantal van deze apparaten zijn met korting via mij te koop, sommige kunnen ook gehuurd worden of met korting rechtstreeks bij de producent gekocht worden. Je kunt hier meer lezen over de verschillende apparaten.

Voor wie?

Omdat de hersenen zich het hele leven lang blijven veranderen is functionele ontwikkelingsneurologie volgens de Melillo Method geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.

Motivatie is heel belangrijk als je (snel) resultaten wilt zien, omdat de neuroplasticiteit optimaal benut wordt als de oefeningen 3 keer dagelijks gedaan worden. Verder moet je bereid zijn om, indien nodig, je levensstijl aan te passen ter ondersteuning van het programma. 

De ideale leeftijd voor kinderen is 5-12 jaar omdat de neuroplasticiteit beter benut wordt wanneer het kind actief deelneemt. Kleine kinderen hebben meestal meer moeite met actief deelnemen en pubers (en volwassenen) moeten echt zelf gemotiveerd zijn om het thuisprogramma goed te doen. De ouders spelen een belangrijke rol in het motiveren en ondersteunen van hun kind bij de oefeningen en het aanpassen van de levensstijl.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een traject is afhankelijk van de ernst van de disbalans en het gewenste doel. Een intensieve traject is meestal efficienter en daardoor goedkoper. Je vind hier een overzicht van de tarieven.

Indien je twijfelt of jij of je kind baat zou kunnen hebben bij functionele ontwikkelinsneurologie trainingen, kan je geheel vrijblijvend een gratis kennismaking en screening aanvragen, waarbij onderzocht wordt of er nog primitieve reflexen aanwezig zijn. 

Vraag hier je gratis kennismaking en screening aan.

Let op! De zorgverzekeraars vergoeden de kosten helaas niet.

Voordelen

  • Leer- en gedragsproblemen worden verholpen of verminderd
  • Minder stress
  • Minder pijn
  • Beter slaap
  • Betere gezondheid