Over mij

Mijn naam is Rikke Sørensen, ik kom uit Denemarken en woon ruim 20 jaar in Nederland. Ik ben getrouwd met een Nederlander en samen hebben wij 4 kinderen in de leeftijd van 12 tot 21 jaar.

Mijn passie is om mensen te helpen en al vanaf mijn 12e was ik vastberaden om later chiropractor te worden. In 1999 ben ik afgestudeerd als chiropractor aan de universiteit in Odense, in Denemarken. Daarna ben ik naar Nederland verhuisd en heb ik jarenlang met veel plezier als chiropractor gewerkt in mijn eigen praktijk in Den Haag.

In 2016 bleek een van mijn kinderen veel moeite te hebben met lezen en ben ik mij gaan specialiseren in de relatie tussen hersenontwikkeling en leer- en gedragsproblemen. In 2019 behaalde ik mijn ‘Fellow of the International Board of Functional Neurology in Childhood Neurodevelopmental Disorders for Healthcare Professionals’ ofwel FIBFN-CND en later ben ik gecertificeerd als Interactive Metronome therapeut.

Begin 2020 werd bij mij borstkanker ontdekt en tijdens het behandeltraject raakte de zenuwen naar mijn schoudergordel beschadigd waardoor ik arbeidsongeschikt werd als chiropractor. Helaas kon ik geen opvolging vinden voor mijn praktijk en heb ik die uiteindelijk moeten sluiten.

Omdat mijn passie is om mensen te helpen heb ik toen Brain Body Balance opgericht. Hier help ik kinderen en volwassenen met leer- en gedragsproblemen, sensorische integratie stoornissen, angst, depressie en stress-gerelateerde klachten.

Mijn missie

Ik wil bijdragen aan een optimale gezondheid en welzijn bij zoveel mogelijk kinderen en volwassenen door ze te coachen en behandelen.

Ik wil de kennis, die ik in de loop van de jaren heb opgebouwd in rehabilitatie, functionele ontwikkelingsneurologie en neuroanatomie, inzetten om anderen te helpen beter in balans te komen en blijven, zowel in de hersenen als in het lichaam. Hierbij hoort een stuk stress management, zowel mentaal als fysiek en chemisch. Ik neem uitgangspunt in de functionele ontwikkelingsneurologie voor hersenontwikkeling, hersenhelft integratie en levensstijl volgens de Melillo Method.

Ik wil mijn kennis delen met iedereen die persoonlijk, als ouder of beroepsmatig te maken hebben met leer- en gedragsproblemen, sensorische integratie stoornissen, angst, depressie en stress-gerelateerde klachten, zodat ik direct of indirect bij kan dragen aan een optimale balans en welzijn. Dat wil ik ga doen door Webinars, Lezingen, Workshops en Coaching aan te bieden.

Mijn verhaal

Eind 2016 ben ik mij gaan specialiseren in de functionele ontwikkelingsneurologie omdat een van mijn kinderen ernstige leesproblemen bleek te hebben. Een 'standaard' "top-down" benadering met extra oefenen en extra begeleiding hielp niets of nauwelijks. Daar werd ik best verdrietig van, maar voelde ook een soort van frustratie - dat wat wij 's avonds meerdere keren samen hadden gelezen, de volgende ochtend weer helemaal weg was...

Ik heb de opleiding "Developmental Functional Neurology" van Dr. Robert Melillo gevolgd, waarin de ontwikkeling van de hersenen en de functionele disconnectie, als oorzaak van leer- en gedragsproblemen, centraal staat. Robert Melillo is onder meer de oprichter van de Brain Balance Centers in Amerika, en heeft zich ruim 30 jaar gespecialiseerd in hersenontwikkeling en leer- en gedragsproblemen.

Op basis van mijn bijscholing in de functionele ontwikkelingsneurologie en met persoonlijke steun van Dr. Robert Melillo heb ik mijn kind onderzocht en een programma samengesteld om de ontwikkeling van gebieden in beide hersenhelften te stimuleren. Er bleek bij het onderzoeken meer aan de hand te zijn dan alleen problemen met lezen, zo had mijn kind ook spiertrekkingen en nog geen voorkeurshand ontwikkeld.

Het programma bestond uit oefeningen voor primitieve reflex integratie, core stabiliteit en specifieke stimulatie van de linker en vervolgens ook de rechter hersenhelft. Daarnaast hebben wij een jaar lang een eliminatiedieet gevolgd.

Ik was vast beraden om alles te doen wat mogelijk was om mijn kind te helpen en dat is heel goed gelukt. Lezen ging al met een paar weken behoorlijk beter en was na een jaar normaal voor de leeftijd, het handschrift is heel mooi geworden, de spiertrekkingen verdwenen en het zelfvertrouwen heeft een enorme boost gekregen.