- Autisme kan veranderen -

Begin 2016 veranderde mijn kijk op Autisme volledig toen ik voor het eerst Dr Robert Melillo hoorde vertellen wat Autisme eigenlijk is, namelijk een disbalans in de ontwikkeling van de twee hersenhelften. Autisme is een neurologische ontwikkelingsstoornis.

Autisme, een vertraagde ontwikkeling van de rechter hersenen. 

 

Begin 2016 veranderde mijn kijk op Autisme volledig toen ik voor het eerst Dr Robert Melillo hoorde vertellen wat Autisme eigenlijk is, namelijk een disbalans in de ontwikkeling van de twee hersenhelften. Autisme behoort tot de neurologische ontwikkelingsstoornissen. Als je goed begrijpt wat er gebeurt in de hersenen van iemand die autistisch is, en beseft dat Autisme niet genetisch is maar epi-genetisch, begrijp je ook dat het mogelijk is om de hersenen meer in balans te brengen door de ontwikkeling van de rechter hersenen te stimuleren. Dit kan op iedere leeftijd, maar gaat bij kinderen van 5 tot ongeveer 12 jaar het snelst.

Autisten hebben een extreme versie van een normaal menselijk kenmerk, namelijk sterk ontwikkelde linker hersenen. De meeste mensen met Autisme hebben extreme en zelfs geniale linker hersenvaardigheden, bijvoorbeeld voor details, wiskunde, wetenschap, technologie en perfecte toonhoogte. Maar tegelijkertijd zijn de rechter hersenen minder goed ontwikkeld en dat kan bijvoorbeeld minder goede sociale vaardigheden, tics en obsessieve compulsieve problemen veroorzaken.

2 april is door de VN uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day) en van 31 maart tot 6 april is het in Nederland Autismeweek 2019. Een week om extra aandacht te hebben voor een sterk toenemend aantal mensen met Autisme Spectrum Stoornissen.

Veel mensen in de autismegemeenschap vinden de inspanningen om het bewustzijn van Autisme te vergroten, laat staan Autisme te elimineren of te voorkomen, beledigend. Ze willen gewoon geaccepteerd worden en dat begrijp en respecteer ik volledig. Ik vind dat iedereen, ook mensen met Autisme, geaccepteerd moeten worden zoals ze zijn en geliefd om wie ze zijn.

Maar niet iedereen wil gewoon accepteren dat hun kind Autisme heeft. Men hoopt en gelooft dat het mogelijk is dat de problemen van hun kind kunnen verdwijnen of minderen. Dat zijn de families waar ik mij voor in wil zetten. Ik wil ze de nodige kennis geven om de hersenen van hun kind beter in balans te brengen.

Ik geloof dat het argument van acceptatie ontstaan is door de heersende gedachte dat Autisme niet verholpen of veranderd kan worden omdat het genetisch is of veroorzaakt is door een beschadiging van de hersenen door inenting. Daarom is acceptatie en begrip de enige keuze.

Er is echter aanzienlijk onderzoek dat aantoont dat Autisme niet het resultaat is van genetische mutaties of inenting. Er is geen schade, er is geen duidelijk letsel of pathologie in de hersenen van iemand met Autisme. In de meeste gevallen is er op geen enkele manier sprake van een duidelijke genetische mutatie of fysieke schade aan genen.

 

Het is mogelijk om de hersenen te veranderen, dit noemen we neuroplasticiteit. Door de juiste netwerken in de hersenen te stimuleren en activeren kunnende hersenen meer in balans komen en verbetert de communicatie tussen de netwerken en tussen de twee hersenhelften. Hierdoor kunnen de problemen, zoals minder goede sociale vaardigheden, tics en obsessieve compulsieve problemen, verminderd of geëlimineerd worden.

Bij de overgrote meerderheid van mensen met Autisme of andere neurologische ontwikkelingsstoornissen, zoals bijvoorbeeld ADHD, Dyslexie en Tourettes, is er niets wat verandering in de hersenen en verbetering in de problemen in de weg staat. Daar wil ik graag de aandacht op vestigen.